Är det dags att byta fönster?

Fönster tillverkas för att hålla och det är inte särskilt ofta de måste bytas. Men märker du att det blir kallras, är fuktigt eller att de gått sönder, då kan det vara läge att köpa nya och byta ut dem. Du kan hitta fönster av hög kvalitet att ersätta dina gamla med. Dock finns det en del saker att tänka på när du ska köpa nya fönster.

Välj energisnåla fönster

Ett bra val för att sänka dina energikostnader är att köpa fönster med ett lågt u-värde. Detta värde är helt enkelt ett mått på glasets isoleringsförmåga. Ju lägre U-värde ett fönster har, ju mindre energi släpper det igenom.

Välj fönster som passar ditt hus

Hur ditt hus ser ut eller när det är byggt påverkar även valet av design på fönster. Det är inte snyggt att ha allt för moderna fönster om du bor i en sekelskiftsvilla till exempel. Dock finns det nya, moderna fönster med äldre utseende så att säga. Andra val du har att göra är vad för typ av glas det ska vara samt om fönstret ska gå att öppna och isåfall åt vilket håll.

Sedan var det ju även detta med att välja rätt material på dina fönster. Fundera på vad som passar och hur mycket underhåll du är villig att göra. PVC kan vara ett bra val eftersom det är hållbart, relativt billigt samt att det är mer eller mindre underhållsfritt. Men du kan välja träfönster eller aluminiumfönster om du föredrar det.

Monteringen

Hur dina fönster monteras är även det minst lika viktigt som att välja fönster med hög kvalitet. Du kan byta fönster på egen hand om du vill, och kan, men det kan vara en god idé att ta in en hantverkare som gör det åt dig. Det går oftast snabbast och du vet då att allt blir rätt.